Zioła warto uprawiać z gotowej rozsady, zakupionej u ogrodnika w gospodarstwie, na targowisku czy w centrum ogrodniczym – to zadbane, zdrowe rośliny, dzięki czemu łatwo się przyjmują po posadzeniu i dobrze rosną. Rozsadę możemy także wyprodukować samodzielnie z nasion. Na początku może być to sporym wyzwaniem, ale przynosi wiele satysfakcji.
Powiedzmy więc (krok po kroku) o czynnościach, które mają nas doprowadzić do zasiewu:
- W sklepie/centrum ogrodniczym kupujemy nasiona (sprawdźmy na opakowaniu datę ważności – nasiona przeterminowane mogą w ogóle nie skiełkować), a także ziemię gotową do ich wysiewu (lekką, przewiewną; będzie wolna od nasion chwastów oraz szkodników i chorób, dzięki czemu młode roślinki nie będą na nie narażone).
- Przygotowujemy pojemniki – należy wiedzieć, że najlepsze do wysiewu nasion są plastikowe niskie i szerokie kuwety, ale także miski i doniczki, mogą to być też pojemniczki z odzysku, na przykład po jogurcie – wszystkie powinny mieć otwory w dnie. Muszą być czyste.
- Na dnie pojemników umieszczamy warstwy – najpierw drenującą (na przykład skorupki ze starych ceramicznych doniczek, keramzyt czy gruby żwir), następnie 1-2-centymetrową warstwę torfu (która ułatwi podsiąkanie wody), potem – do 3/4 wysokości i naczynia – zakupioną ziemię, a na wierzch ziemię przesianą przez sito. Całość wyrównujemy, na przykład przy użyciu linijki, tak aby podłoże było mniej więcej 2-3 cm poniżej krawędzi pojemnika (wówczas woda po spryskaniu czy podlewaniu będzie równomiernie wsiąkała).
- Nasiona wysiewamy równomiernie – możemy posłużyć się zgiętą na pół kartką papieru, z której strącamy nasiona uderzeniami wskazującego palca. Najlepiej jest wysiewać nasiona pod koniec zimy, w marcu, ale możliwy jest też siew rozłożony w czasie, kilka razy w roku, a wówczas możemy stale mieć do dyspozycji młode, najbardziej wartościowe zioła.
- Wysiane nasiona posypujemy piaskiem lub przesianą przez sito ziemią, tak aby znajdowały się na głębokości równej dwukrotnej ich grubości. Nasion bardzo drobnych w ogóle nie przykrywamy. Warto umieścić w pojemniku etykietkę z informacją o nazwie gatunku i datą siewu.
- Podlewamy zasiewy – wymaga to dużej precyzji, dlatego też warto używać spryskiwacza czy konewki z sitkiem. Podlewanie powinno być dostatecznie obfite. Najlepiej wykonywać tę czynność codziennie w godzinach rannych lub przedpołudniowych.
Ponadto warto dodać, że na ogół po kilku dniach nasiona kiełkują. Jeśli siewki wyrastają zbyt gęsto, należy je przerywać, aby pozostałym roślinom zapewnić przestań i odpowiednie warunki rozwoju. Kiedy siewki podrosną, przesadzamy je do doniczek docelowych.
Przydatne informacje. Uprawa ziół w domu to świetny pomysł.