Karczoch to warzywo, które dla większości osób nie jest znane. Być może kojarzymy nazwę, ale już z wyglądu kojarzy go niewielu. Jeszcze gorzej pod tym względem wypada wiedza na temat jego właściwości leczniczych, a te warto znać.
Dania ekskluzywnie, skomplikowane, ale też i proste
Pochodzi z terenów śródziemnomorskich, ale uprawiany jest w wielu miejscach na świecie – indywidualnie i na plantacjach. Jadalne są jego kwiatostany, które przypominają te, które posiada oset (obie rośliny należą do rodziny astrowatych). W starszych roślinach do spożycia nadaje się tylko same ich wnętrze. Jego smak jest nieco cierpki i porównywany ze szparagiem. Wiele zależy oczywiście od jego przyrządzenia. Kiedyś bardzo często spotykany jako ekskluzywny dodatek lub samodzielne danie podczas uroczystych posiłków.
Od dawna ceniony był także jako roślina lecznicza. Można spotkać się z opiniami, że karczoch stracił na znaczeniu głównie z powodu trudności w jego przyrządzaniu, ale ciężko się z tym zgodzić. Rzeczywiście da się przyrządzać z niego dania bardziej skomplikowane, ale także te proste. Z dań bardziej skomplikowanych na pewno można wymienić karczochy nadziewane, których przyrządzenie ogranicza jedynie wyobraźnia i nasze preferencje smakowe.
Z tych prostszych – karczoch gotowany i smażony, polany roztopionym masłem i posypany bułką tartą. Przyrządza się z niego także soki oraz można go konserwować.
Właściwości lecznicze potwierdzone badaniami
Chociaż właściwości lecznicze tego warzywa są cenione od wieków, to oficjalnie zostały potwierdzone dopiero niedawno. Potwierdziły się więc informacje mówiące o: zbawiennym działaniu na wątrobę i drogi żółciowe (cynaropikryna), obniżaniu poziomu cholesterolu (cynaryna). Karczoch zawiera także inulinę, czyli cukier, który może być spożywany również przez diabetyków.
Inulina także obniża poziom cholesterolu oraz obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Oprócz tego jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera także witaminę A, B1 i B2 oraz minerały – m.in. wapń i żelazo. Preparaty z karczocha znajdują zastosowanie w kosmetyce. Są składnikami szamponów, toników do twarzy oraz kremów.
Warto więc sięgnąć po karczochy. Także w celu urozmaicenia naszej diety i spróbowania czegoś nowego, zaskoczenia naszych gości. Jeśli lubimy w kuchni nieco poeksperymentować, a jeszcze nie znamy tego warzywa, to na pewno jest to dla nas pozycja obowiązkowa.
Czas przygotować danie z karczocha. Za długo ignorowałam to warzywo!